a

Рок за пријаву на Јавни позив Заштитника грађана за доделу награда јединицама локалне самоуправе, које су у претходној календарској години највише допринеле развоју свих облика приступачности на својој територију, продужен је до 20. марта 2020. године.

У допису који је данас упућен општинама, градовима и градским општинама Заштитник грађана је позвао јединице локалне самоуправе да поднесу пријаву на Јавни позив и на тај начин прикажу и промовишу примере добре праксе у развоју приступачности на својој територији.

Заштитник грађана подсећа да је награда за приступачност настала као израз потребе да се у настојањима да се постигне инклузивније друштво у Србији укаже на искораке појединаца и/или институција у креирању примера добре праксе који доприносе квалитету живота, служе као модел, инспирација и идеја за све и као такви су веома значајни за унапређење положаја особа са инвалидитетом. Истовремено, награда има за циљ да континуирано утиче на подизање свести и пошаље снажну поруку о важности приступачности. У циљу развоја приступачности у Републици Србији и промовисања примера добре праксе, Заштитник грађана је и ове године, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина, по четврти пут заредом, расписао Јавни позив.