a

b_300_0_16777215_00_images_20200128_slika11.jpeg

Заменица заштитника грађана за заштиту права лица лишених слободе и руководилац Националног механизма за превенцију тортуре др Наташа Тањевић са сарадницом из Одељења Националног механизма за превенцију тортуре, обавила је надзор над принудним удаљењем држављанина Украјине. Надзор је започео у раним јутарњим часовима у Прихватилишту за странце, где је са држављанином Украјине обављен ненадзирани разговор. Држављанин Украјине није имао примедбе на поступање полицијских службеника, истакао је да жели да се врати у Украјину и да му је авионске карте обезбедила Међународна организација за миграције (ИОМ). Током разговора са њим, нису уочени било који знаци узнемирености због удаљења и/или поступања полицијских службеника према њему.

Након тога, остварен је увид у релевантну документацију и обављен разговор са службеним лицима на околност поштовања права ових лица током боравка у Прихватилишту. У поступку принудног удаљења надзирано је смештање држављанина Украјине у службено возило и пут до Аеродрома Никола Тесла. У Прихватилишту за странце обављен је и ненадзирани разговор са држављанином Авганистана, чије је удаљење такође планирано за данашњи дан.

b_300_0_16777215_00_images_20200128_slika22.jpeg

На Аеродрому Никола Тесла, посећена је просторија у међународном транзитном простору аеродрома намењена смештају странаца, који не испуњавају услове за улазак у Републику Србију, у којој су затечена петорица пунолетних мушкарца, држављана Турске, Украјине, Туниса и Индије, као и посебно опремљена просторија за смештај жена са децом, у којој у тренутку посете није било никога.

Др Наташа Тањевић је са једним од странаца, који је затечен у просторији у међународном транзитном простору аеродрома обавила ненадзирани разговор и он није имао примедби на поступање полиције према њему. Након тога је о начину поступања према овој категорији странаца и начину на који та лица остварују своја права током боравка у транзиту, обављен разговор са полицијским службеницима у станици граничне полиције.

Током поступка надзора, као и током посете Аеродрому, сви полицијски службеници остварили су пуну сарадњу са представницима Заштитника грађана и пружили све тражене информације.

О обављеној посети и надзору над поступком принудног удаљења, НПМ ће у предстојећем периоду сачинити посебне извештаје.