a

Притужбе грађана, резултати поступака покренутих сопственом иницијативом, разговори са грађанима, али и истраживања јавног мњења које смо спровели у два наврата, показују да су висока стопа незапослености, ниска примања, неповољан положај запослених код послодаваца, рад на црно, неисплаћене зараде и неуплаћени доприноси за социјално осигурање, најчешћи проблеми са којима се грађани суочавају у области радних права, поручила је генерална секретарка Заштитника грађана Оља Јовичић на конференцији „Радна права су наша права“ која је одржана данас у Београду, у организацији Центра за демократију, уз подршку Међународног центра Олоф Палме.

b_300_0_16777215_00_images_20191213_oljarad.jpegРезултати последњих истраживања, навела је Јовичић, упозоравају да чак 46 одсто грађана сматра да су им у највећој мери угрожена социо-економска права. Ове бројке поткрепљене су и притужбама грађана, који се Заштитнику грађана управо у овој области обраћају у највећем броју.

Сведоци смо, такође, да је у области безбедности и здравља на раду, и током ове и претходне године долазило до великог броја повреда на раду и смртног исхода појединих запослених, упозорава Јовичић. Бројке су, како наводи, поражавајуће: према званичним подацима у првих 10 месеци ове године погинуо је 41 радник. Тим поводом Заштитник грађана је по сопственој иницијативи покренуо поступак контроле законитости и правилности рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања како би се сагледали сви проблеми и недостаци у овој области и предузеле активности на њиховом отклањању и побољшању стања у овој области рада.

Бројни досадашњи покушаји успостављања адекватног радно-правног статуса, нису дали резултате. Зато је, поручује Јовичић, неопходно да Република Србија предузме низ мера у циљу доследног спровођења прописа у пракси, те да обезбеди да судски поступци у сфери рада буду краћи и ефикаснији.

На конференцији на којој је представљен Извештај о стању радних права у Србији Фондације Центар за демократију говорили су и Наташа Вучковић из Фондације Центар за демократију, Јоаким Верн (Joachim Waern) заменик амбасадора Шведске и Данило Милић, из Међународног центра Олоф Палме.