a

Капацитети локалних самоуправа, као и свест о улози коју имају у процесу инклузије Рома и Ромкиња су оснажени, али у недовољној мери за ефикасно спровођење мера. Напретку су допринеле мере јавне политике у вези унапређења положаја Рома, али велики је проблем што се Акциони план за спровођење Стратегије за социјално укључивање за период 2017-2018. година је истекао, а са доношењем новог се касни већ годину дана, истакла је в.д. помоћника генералног секретара Заштитника грађана Јабланка Табаш на данашњем представљању Посебног извештаја Заштитника грађана о спровођењу Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња са препорукама.

b_300_0_16777215_00_images_20191211Izvestaj.jpegБудући да у свом раду посебну пажњу посвећује заштити Рома и да је Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња одређен као орган који прати спровођење мера, Заштитник грађана израдио је Посебан извештај са циљем унапређења остваривања мера датих у Стратегији и у Акционом плану и указивања на недостатке уочене у примени. У својим главним оценама, посебан извештај упозорава да су, према свим показатељима, Роми и даље друштвена група која се налази у најнеповољнијем социјалном, економском и образовном положају. Представници Заштитника грађана су у сарадњи са невладином организацијом А11 - Иницијатива за економска и социјална права, испитивали ставове суграђана ромске националности о мерама унапређења њиховог положаја, а за потребе тог истраживања обишли су двадесет јединица локалне самоуправе широм Србије. Истовремено прикупљени су подаци од носилаца мера, градских и општинских управа, школских управа, филијала и испостава Националне службе за запошљавање, центара за социјални рад и домова здравља и других органа јавне власти у вези са остваривањем права грађана ромске националности. Истраживање је вршено у области образовања, становања, запошљавања, здравља и социјалне заштите.

Шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер је изразио наду да ће резултати Посебног извештаја Заштитника грађана са препорукама утицати на даље политике унапређења положаја Рома у Србији, посебно за интерно расељене Роме са Косова и Метохије.

Данило Ћурчић из А11 – Иницијативе за економска и социјална права је нагласио да позитивни ефекти стратегије најспорије стижу до најугроженији Рома, док је правна координаторка НВО А11 Милијана Трифковић навела да интерно расељени Роми са АП Косова и Метохије и даље суочавају са проблемима пријаве боравишта и пребивалишта.