a

У јавном дијалогу деце и представника медија, који је Заштитник грађана са својим Панелом младих саветника организовао јуче, поводом Светског дана детета и 30 година Конвенције о правима детета, чланови Панела поручили су да од медија очекују да поштују дечја права и о деци извештавају другачије, не само кроз негативне примере, већ и кроз афирмацију позитивних акција, ангажовања и успеха деце којима она доприносе својој школи, заједници и друштву.

b_300_0_16777215_00_images_20191120panel3.jpegСтефан Грубјешић, Марко Јевтић, Јана Миливојевић и Марија Говедарица окупљеним представницима медија у Медија центру су приказали и кратке филмове о акцијама и подухватима у којима су учествовали, а о којима медији готово уопште нису извештавали, попут хуманитарног наступа у центру Београда током ког су прикупљали новац за операцију другарице из разреда, о ученичкој представи која је добила бројне награде, победи одбојкашког ученичког клуба и обиласку ЦЕРН-а предлажући да такве приче пронађу место о домаћим медијима. Проблем виде и у медијском садржају који обилује насиљем и порнографијом, што није садржај којем желе да буду свакодневно изложени.

"Медији могу постати и остати пријатељи деце и бити гласни заговорници њиховог права и њиховог гласа. Надам се да ћете одавде понети поруку коју су деца посла - извештавајте о деци као активним грађанима са огромним потенцијалом да наше друштво начине бољим местом", изјавила је на конференцији генерална секретарка заштитника грађана Оља Јовичић.

b_300_0_16777215_00_images_20191120panel1.jpegНаташа Јовић, в.д. помоћнице генералног секретара Заштитника грађана задужена за права детета и родну равноправност истиче да Заштитник грађана годинама указује на неопходност поштовања закона и прописа и заштите деце у медијском простору, те да су РЕМ-у у том смислу упућиване препоруке, да постоје медији који се препорука придржавају, али и они који то не чине. "Све о чему медији говоре кроз појединачне случајеве могу да ураде без извештавања на сензационалистички начин и без задирања у приватност без сликања куће и именовања породице и чињења детета препознатљивим", рекла је Јовић.

Аналитичарка у Регулаторном телу за електронске медије Светлана Трајковић рекла је да није задовољна бројем мера које је то тело изрекло, јер како је навела, РЕМ је изрекао 18 мера, а то је мали број наспрам спорних ситуација.