a

b_300_0_16777215_00_images_20191016_olja.jpegГенерална секретарка Заштитника грађана Оља Јовичић учествoвала је данас на округлом столу „Улога заштитника грађана јединице локалне самоуправе“ који је у организацији Комитета правника за људска права одржан у Крагујевцу, а којем су присуствовали и представници Заштитника грађана локалне самоуправе.

Састанак је одржан да би кроз заједничку дискусију представници независних институција за заштиту људских права разменили искуства у вези са доступношћу информација о раду Заштитника грађана и Заштитника грађана локалне самоуправе, али и у циљу јачања сарадње ових институција. Заштитник грађана раду локалних омбудсмана пружа пуну подршку у циљу унапређења њиховог рада и превазилажења проблема са којима се суочавају, истакла је Јовичић. Како је навела, захваљујући активности „Дани заштитника грађана“, заштитник грађана је и непосредно упознат са проблемима у локалним срединама, будући да са својим сарадницима редовно посећује градове у унутрашњости и разговара са грађанима и представницима локалних власти.

Округли сто који је данас одржан први је у низу и организован је у оквиру пројекта „Заштитник грађана у контексту европских интеграција“, који финансира амбасада Савезне Републике Немачке. Циљ пројекта је пружање подршке у унапређењу ефикасности институције Заштитника грађана, кроз омогућавање грађанима да лакше приступе информацијама у вези са радом заштитника грађана.