a

Заштитник грађана Зоран Пашалић позвао је данас грађане Србије да се у што већем броју обрате тој институцији, уколико су им права повређена.

b_300_0_16777215_00_images_kraljevo_2.jpegОн је после пријема притужби грађана у згради Народног музеја у Краљеву и разговорао са представницима локалне самоуправе, најавио да ће посетити друге градове у Србији како би грађане поштедео трошкова доласка у Београд.

"Изузетно ми је драго што постоји интересовање грађана за разговор и зато је у Краљево самном дошло више сарадника да би могли да чујемо притужбе што већег броја грађана и проблеме и ако је могуће да их решимо на лицу места", рекао је Пашалић на конференцији за новинаре после разговора са представницима локалне самоуправе.

Додао је да је то начин да се, у случају да притужбу није могуће одмах решити, грађанима дају смернице коме да се обрате. Када се дуго чека на испуњење права, грађани, као је казао, губе наду. Становнике Краљева, према његовим речима, муче исти проблеми као и оне у другим деловима Србије и то су најчешће они из социјално-економске сфере, а оценио је и да велики проблем представља то што су судски спорови дуги.

b_300_0_16777215_00_images_kraljevo_1.jpegНа питања новинара да ли ће заштитник грађана решавати и проблем остварења права на здраву животну средину, Пашалић је казао да је то основно људско право.
"Еколошка ситуација у Србији је лоша, обишли смо земљу од севера до југа и видели еколошка жаришта", казао је Пашалић.

Указао је и да, када се на проблеме заштите животне средине заштитник грађана обрати надлежним институцијама, оне најчешће кажу да тренутно нема средстава и кадрова за њихово решавање.

"У том случају питамо надлежне да ли ће у буџетима за наредну годину планирати новац за санирање еколошких жаришта", рекао је Пашалић.

Најавио је и да ће инсистирати на формирању институција локалних заштитника грађана са којима ће сарађивати, јер би то, како је нагласио, обезбедило квалитетније решавање проблема.

"У Србији можда само једна трећина локалних самоуправа има омбудсмана", казао је Пашалић.

Одговарајући на питање новинара да ли прима притужбе грађана због изградње мини хидроелектрана на потоцима и да ли је стигла притужба грађана Краљева и Лепенице због изградње хидроелектране на реци Лепеници, Пашалић је рекао да се институција Заштитника грађана бави и тим проблемима.

"То питање захтева детаљну анализу да би се утврдили ефекти изградње хидроелектрана на водоснабдевање и земљиште, као и евентуални пропусти при додели дозвола", рекао је он и позвао грађане да "отварају" и те проблеме.

Он је у разговору са градоначелником Краљева Предрагом Терзићем одмах покренуо разматрање притужби које је добио од грађана тог града. Терзић је оценио да је то добра политика Заштитника грађана и додао да ће се мењати нормативна акта која су неопходна за проширивање права грађана, а да су она већ побољшана у сфери бесплатне оплодње и обезбеђења социјалних станова за избегла и угрожена лица.

Грађани су се Пашалићу највише жалили на повреду права из области социјалне заштите, имовинских односа, а било је и притужби због тога што им нису прихваћене идеје, као на пример о подизању споменика одређеним личностима у том граду. Једна од притужби грађана односила се и на недовољну помоћ за обнову оштећене куће у земљотресу, због чега су представници локалне самоуправе обећали да ће размотрити ту и остале притужбе.

Пашалић је разговарао и са представницима јавних установа, јавних предузећа и организација цивилног друштва у Краљеву.

Посета Краљеву реализована је у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији.