a

Данас се говори преко шест хиљада језика на планети, велики број њих је у опасности од изумирања, и према прогнозама до краја овог века половина ће нестати. Овај процес се чини незаустављивим, зато је од изузетне важности скренути пажњу на јединствену улогу употребе матерњег језика у очувању културе, традиције и идентитета, поручио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом 21. фебруара, Међународног дана матерњег језика.

У Србији су, поред српског језика, у службеној употреби 11 мањинских језика у 42 локалне самоуправе. Овај податак говори да је држава посвећена томе да се на темељан начин бави заштитом и унапређењем мањинских права на својој територији, која су умногоме изнад европског стандарда. Правилна и доследна примена постојећих закона омогућава грађанима Србије да се образују и информишу на матерњем језику, као и да га користе у службеној употреби пред органима јавне власти, што је од кључног значаја за очување националног идентитета, указао је Пашалић.

Заштитник грађана истовремено подсећа, да је неопходно уредити начин двојезичне наставе у школама на српском језику и на језику националне мањине у одређеној средини, као модел образовања деце припадника националних мањина. Чињеница је, наиме, да припадници националних заједница деценијама уназад по завршетку школовања често немају елементарно знање српског језика и самим тим једнаке шансе у даљем образовању и при запошљавању. Заштитник грађана сматра веома важним сарадњу са националним саветима националних мањина у Србији, како би заједнички радили на заштити и унапређењу права на, између осталог, службеној употреби матерњег језика, информисања на матерњем језику, као и обезбеђивању уџбеника на матерњем језику. Тим поводом заштитник грађана недавно се састао са представницима националних савета националних мањина са којима је договорено унапређење будуће сарадње у циљу њиховог даљег јачања.

Генерална скупштина УНЕСКО прокламовала је 1999. године Међународни дан матерњег језика, у знак сећања на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки у Источном Пакистану, данас Бангладешу, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични. Такође и са циљем да се скрене пажња на језичку разноликост и богатство наше планете.