a

b_300_0_16777215_00_images_paracin-konfererencija.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић је јуче у оквиру кампање "Дан Заштитника грађана" примао притужбе и разговарао са грађанима Параћина, а потом је одржао састанке са замеником председника општине Томиславом Шалетићем, представницима локалне самоуправе, невладиног сектора и медија. Циљ посете Параћину био је да се на терену упозна са проблемима грађана и информише о раду државних органа и институција у овој општини, али и да представи надлежности институције Заштитника грађана у области заштите људских права и слобода

b_300_0_16777215_00_images_paracin-2.jpegЈедан од грађана који се обратио Пашалићу рекао је да је пре четири године добио правоснажно решење о оставинској расправи на које није могао да поднесе жалбу и да се зато сада обраћа омбудсману. Навео је и да му је судија рекао да се одрекао права на жалбу, што по његовим речима не одговора истини. Грађанин је оценио да му је на тај начин угрожено основно људско право.

Заштитник грађана Зоран Пашалић је рекао да се грађани у Србији најчешће обраћају институцији омбудсмана због проблема у правосуђу, који се односе на неизвршење судских радњи, дужину трајања поступака и злоупотребу процедура.

b_300_0_16777215_00_images_paracin-5.jpegОн је навео да неки од тих проблема не спадају у надлежност заштитника грађана, али да ће грађани, који се њему притуже у овој области, бити информисани о томе коме од надлежних могу да се обрате.

У претходних десет година имали смо мали број притужби из Параћина и зато смо се одлучили да посетимо ову општину и директно разговарамо са грађанима о питањима која их муче, рекао је Пашалић. По његовим речима, у Параћину је за десет година било 190 притужби грађана. Додао је да се често дешава, не само у Параћину већ и у другим местима у Србији, да људи не добијају одговоре надлежних институција што спада у домен лоше управе.

Пашалић је најавио да ће наставити са обиласком градове и општине у унутрашњости Србије, чиме ће, између осталог, грађане ближе упознати са надлежностима Заштитника грађана, а рад институције којом руководи учинити ефикаснијом. Такође, грађанима ћемо смањити трошкове доласка у Београд и уштедети њихово време које непотребно губе у бирократским процедурама, нагласио је Пашалић.

b_300_0_16777215_00_images_paracin-6.jpegТоком посете Параћину, Пашалић разговарао је и са представницима државних органа, установа, предузећа и организација цивилног друштва ове општине. На састанку се говорило о проблемима породично-партнерског насиља, као и онима у области екологије, приступачности, легализације и озакоњења објеката.b_300_0_16777215_00_images_paracin-9.jpeg

Након ових сасганака заштитник грађана је обишао и дом грађанина Паараћина који је желео да укаже на пример изградње објекта у његовом суседству, који, како је навео, може иазвати озбиљне последице не само по његово, већ и по здравље осталих породица у суседству. Пашалић је рекао да ће у овом, као и у свим случајевима  са којима се упознао тог дана у Параћину, реаговати у складу са надлежностима и овлашћењима институције Заштитника грађана. 

Посета Параћину реализована је у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији.