a

Заштитник грађана Зоран Пашалић гостовао је у „Јутарњем програму“ Телевизије Курир.

Разговарам са Зораном Пашалићем, заштитником грађана који је гост редакције. Добро јутро! Хвала вам што сте дошли у нашу редакцију! Пре свега, да почнемо разговор тиме да ли имате информације у каквом је здравственом стању девојчица у овом тренутку и где ће она бити смештена?

- Оно што је врло важно јесте да ћемо ми покушати да успоставимо контакт са онима који су збринули девојчицу. Ићи ћемо да посетимо девојчицу, да видимо тачно у каквом је здравственом стању и шта се планира са њом у будућем периоду.

Испратили смо претходних дана из медија да сте покренули поступке контроле законитости више надлежних органа, шест ако се не варам, јел’ тако? Који су органи под контролом и на који начин се утврђује сада да ли је било пропуста када је реч о овом случају?

- Када се деси овакав случај, онда постоји извесно одговорност више органа или повезивање тих органа које је изостало, што је довело до тога да се девојчица која је била изложена занемаривању, мислим, нећу да прејудицирам одлуку суда, нашла у тој ситуацији. Ми тражимо информацију од свих оних који су у низу органа који је требало да се баве девојчицом, који су се  бавили или се нису бавили, да утврдимо тачно чија је одговорност, да ли је укупна одговорност, да ли је делимична одговорност и ко је конкретно ту заказао.

Којих су то шест органа?

- На републичком нивоу, то је Министарство унутрашњих послова на околност да постоји више пријава комшија, како они тврде, да је из стана у коме се налазила девојчица било сталних свађа, бука, плача девојчице и да су они то пријављивали полицији. Нас интересује да ли је то заиста тако, да ли је полиција правовремено регаовала и како је реаговала. Затим, Министарство за бригу о породици и демографију која треба да изврши контролу оних центара за социјални рад који су били надлежни, а то су Палилула и Звездара, с обзиром да је девојчица прво живела на Палилули, а касније на Звездари. Такође, морамо ту да поменемо локалну самоуправу. Локална самоуправа је она која је требало да прати девојчицин развој, у смислу одласка у предшколску установу, затим у школску установу, јер постоји врло јасан Закон о основама система образовања и васпитања, односно који у члану 22 каже да је локална самоуправа дужна да обавести школу, да је школа дужна да обавести локалну самоуправу, јер се свако дете које креће у школу мора до краја фебруара у текућој години пријавити и да се прати да ли је дете уопште дошло у школу 15 дана пред полазак школске године. И има ту низ детаља. А оно што је исто тако важно јесте Дом здравља. Да ли је девојчица икада била код лекара? Ако је била, да ли су установили да ли је девојчица занемарена у погледу њеног психофизичког развоја, јер ми смо у својој пракси имали такве ситуације да дете не одговара апсолутно психофизички узрасту у коме јесте. Затим, да ли је девојчица у погледу личне хигијене, у погледу здравственог стања у општем смислу била занемаривана. Оно што је најважније, а то је да ли се код девојчице налази нешто што би указивало на насиље, повреде или било шта у вези са тим. И такође, обавезна вакцинација пред полазак у школу. Ми смо упутили, то се зове акт сарадње, с обзиром да немамо права да контролишемо судове, тужилаштва и да не наводим низ институција које не можемо, акт сарадње Првом основном суду да нас обавести уопштено о садржини пресуде због које је или услед које је дете додељено једном родитељу, с обзиром да је, мислим врло је битно  и то морам да нагласим, да је Центар за социјални рад Палилула обавестио у каквој се породици налази девојчица.

Добро. Постоји негде и питање да ли је покренут поступак и за Психијатријску клинику „Др Лаза Лазаревић“ која је у свом вештачењу навела то да је родитељ, односно отац способан да води бригу о детету?

- Налаз и мишљење вештака неуропсихијатријске или било које друге струке налази се инкорпориран у пресуди. Ако је суд прихватио налаз и мишљење, он га је сматрао валидним. Тако да ћемо видети.

Дакле, у оквиру овога што сте већ објаснили.

- Јесте.

Све о чему причамо заиста не може да нас остави неутралне у читавој овој причи. И заиста свих ових дана колико пратимо стално се понавља то питање, како је могуће да је дете било невидљиво за толики број институција о којима сте ево сада ви причали у претходном минутима. Јел’ вама јасно како је могло да дође до тога, да толики број институција, па сад биће утврђено на који начин је заказало, али очито да неко јесте заказао у овом случају? Дакле, како је дете било невидљиво три године?

- Морам да вам кажем, дете није било невидљиво. Тај израз сам чуо на више телевизија, у више медија. Није дете било невидљиво. Дете је рођено, дете је регистровано у Матичној књизи рођених, дете се налазило на локацији на којој живи, односно живе њени родитељи, старатељ који има судском одлуком додељено старање. Тако да дете није било невидљиво. Поставља се питање нечега другог. Да ли је у систему информисања између свих оних који би требало да прате ситуације као што је ова, значи, када постоји проблем у породици између партнера, између деце и родитеља, када постоји могућност да неко у целокупној породици, у овом случају дете, буде изложен или грубом занемаривању или насиљу, цела структура тих служби мора то да прати. Значи, дете је било видљиво. За дете се знало да живи ту. Дете је имало све оне, како бих рекао, генералије, све оно има што свако ко живи у овој земљи. Значи, од Матичне књиге рођених, па на даље.

Господине Пашалићу, објаснили смо које су заправо све институције против којих је покренут поступак.

- Морам да вас исправим. Не можемо рећи против којих, јер то још нисмо установили још.

Извините. Покренут је поступак свакако, истражује се одговорност. Али, да ли се може утврдити индивидуална одговорност када причамо о овом случају, јер често када имамо овакве случајеве иза институција се крију појединци. И сад ево, исправите ме ако грешим, можда ми у медијима не испратимо до краја случај, да ли се утврди појединалчна одговорност? Да ли на крају дођемо до неког имена и презимена које је направило пропуст и та особа на крају одговара због тога?

- Апсолутно да. Када се утврди одговорност неке институције, како сте ви рекли, односно неког органа, онда се види ко је у том органу поступао у конкретном случају. И да ли је урадио оно што је био по закону, и по самом опису посла који ради, био дужан да уради. Да ли су у питању чешћи контакти, да ли су у питању пријаве надлежним органима, да ли су у питању контакти са другим органима који се баве заштитом, првенствено деце. Овде је у питању дете. Оно што је Заштитник грађана све време инсистирао, а то је што се могло прочитати у медијима да је дете сигурно гледало насиље које се дешавало у том дому. Самим тим што је гледало насиље, оно је жртва насиља. Према нашим истраживањима, а показало се да дете над којим није вршено насиље, али је само посматрало насиље већ реагује на то траумама које се касније преносе у њиховом животу и на њихову породицу. Због тога ми инсистирамо на томе, да се посебна пажња посвети деци. Због тога, као што сте и ви поставили питање, ја ћу да одговорим да. Могуће је утврдити индивидуалну одговорност, значи, тачно име и презиме онога ко је погрешио и није обављао свој посао.

Јесу ли то и очекивања сада у овом тренутку?

- Тако је.

Добро. Оно што смо такође имали као информацију јесте да је породица на евиденцији Центра за социјални рад од 2015. године и Центар за социјални рад у то време имао је став да родитељи нису подобни да воде бригу о детету. У међувремену је рађено ово вештачење које смо поменули и донето је мишљење да је отац подобан и да дете може да се врати у породицу оца. И након тога је праћено функционисање детета наредне две године. Јел’ довољно две године да се прати функционисање унутар породице и да се прати и само стање детета, или мислите да би то требало да буде на неком дугорочнијем плану?

- Прати се све до оног момента док се не види да су се околности промениле на боље, односно да дете живи, да тако колоквијално кажем, у нормалним околностима. Није везано роком, није прописано роком у том смислу.

Добро. Будући да знамо све ове детаље, опет се враћамо на питање како је могуће да су направљени толики пропусти. Када можемо да очекујемо информације на основу свих ових поступака?

- Крајњи рок, с обзиром да смо то ми упутили јуче, колико ја знам је 15. дан од јучерашњег датума. Ми очекујемо да ћемо информације добити раније, јер смо назначили да је у питању хитност случаја. Значи, то је крајњи рок. Али ми очекујемо да ћемо информације добити раније.

За крај нашег разговора да се осврнемо на још један случај који је обележио дане за нама. Покренули сте поступак контроле рада Градског центра за социјални рад Јагодина и МУП-а на основу медијских информација да је у Јагодини од задобијених повреда преминула мајка петоро деце након што је претукао њен ванбрачни партнер који је ухапшен. И чини ми се да у ова три месеца, ово је 11. случај фемицида.

- Десети.

Десети. Које сте заправо информације затражили од Центра и полиције?

- Прво, да ли је Центар за социјални рад имао увид о односима у тој породици и ако је имао увид да су односи лоши, шта је учинио? Баш због овога што сам мало пре рекао, а то је насиље над децом, односно тиме што деца гледају насиље. Да тако колоквијално кажем. Затим, што се тиче самога МУП-а, да ли је било пријава од стране комшија, сродника или са било чије стране, да су односи поремећени, да тако кажем, мада је то сувише благ израз, у тој породици. Мада се то све завршило како се завршило, убиством жене.

Хвала вам најлепше на издвојеном времену!