a

У Републици Србији постоје сви услови за остваривање слободе вере и вероисповедања, али поједина у јавности отворена и у правном систему недоречена питања, као што су напет однос две муслиманске верске заједнице, повраћај национализоване црквене имовине, регистрација појединих верских заједница и повремени напади на вернике, верске службенике и објекте најчешће малих и непризнатих цркава и верских заједница нарушавају неометано и потпуно испољавање верских слобода грађана. 

То је истакао републички заштитник грађана Саша Јанковић, у данашњем разговору са Специјалном известитељком Савета УН за слободу религије или вероисповести Асмом Јахангир, која борави у Београду.

Јанковић је истакао да је остваривање верских слобода и права  у покрајини Косово бременитије неупоредиво већим тешкоћама, укључујући и физичко уништавање верских објеката и отворено насиље према верницима и свештеницима мањинских религија.

Специјална известитељка УН посебно је била заинтересована за степен осетљивости државних органа на питања дискриминације и говора мржње, основ за законско разликовање верских заједница на традиционалне и нетрадиционалне, начин организовања и садржину предмета веронауке у школама, став полиције према заштити безбедности припадника нерегистрованих верских група, положај Рома, остваривање верских слобода лица лишених слободе и друга практична питања остваривања верских слобода.

До 5. маја, до када остаје у Србији, Асма Јахангир разговараће са председницама Народне скупштине и Врховног суда РС, ресорним министрима, представницима цивилног друштва, верских заједница и међународних организација, а предвиђена је и посета Новом Саду, Суботици, Нишу и Новом Пазару, као и посета КиМ. Њен извештај биће разматран на Трећем комитету Генералне скупштине УН.

e1