a

Саопштење Високог савета судства о томе да је „реакција Заштитника грађана закаснела, сувишна и непотребна“ одликује се озбиљним мањком конструктивности, а конструктивност је најмање што би се могло очекивати од органа због чијих је пропуста реформа судства постала проблем, уместо решење.

Високи савет судства (ВСС) би требало да разуме да није у ситуацији да цени одлуке Заштитника грађана о законитости и правилности рада ВСС које је омбудсман донео по притужбама грађана у оквиру своје надлежности, већ да покаже одговорност и много приљежније прионе на исправљање утврђених пропуста. То и због чињенице да грађани као порески обвезници и после истека законом утврђеног рока од шест месеци, на основу закључка Владе Републике Србије плаћају плате и доприносе разрешеним па неизабраним бившим судијама и чиниће то док се не скине сенка са поступка који је водио ВСС.

Саопштење ВСС одраз је истог става који је по свој прилици и довео до бројних пропуста у обављању првог великог задатка тог новоформираног органа и јако је лоше ако поједини чланови тог тела до сада нису уочили неодрживост таквог приступа послу у времену у коме државна функција не значи моћ, већ одговорност.

Заштитник грађана сагласан је са оценом ВСС једино у томе да је своју одлуку могао донети брже. Није то учинио ценећи да ће, на конструктиван предлог из редова ВСС, применом посредничких овлашћења док се очекивала прва одлука Уставног суда и стрпљењем - „недоливањем уља на ватру“ после афере са снимцима разговора између људи од којих једно наводно не познаје другог - постићи бољи исход за подносиоце притужби него коришћењем контролних овлашћења које омбудсман има као орган коме Устав поверава заштиту свих права грађана и контролу над законитошћу и правилношћу рада органа јавне власти.

Показало се, на жалост, да стрпљење, конструктивност и одмереност за сада немају пун одјек у Високом савету судства.

Заштитник грађана је пропусте ВСС утврдио и дао препоруке како они да буду исправљени и избегнути у будућности. Законска обавеза ВСС је да Заштитника грађана у року од 2 месеца обавести о спровођењу препорука.