a

Из гинеколошке ординације Опште болнице Јагодина по налогу Министарства здравља уклоњен је видео надзор о коме су писали медији, и којим је кршено право приватности пацијената, утврдио је Заштитник грађана Републике Србије у контролној посети болници.

Утврђено је да је, пошто су медији јавили о постојању камере у ординацији, Министарство здравља реаговало без одлагања и болници наложило да уклони камере и уништи снимљени материјал. Oвлашћена лица Стручне службе Заштитника грађана утврдила су да је налог спроведен и да је кршење права пацијената престало.

Заштитник грађана користи прилику да истакне да би кршење права грађана постојало и да се радило о било којој другој ординацији, а не само гинеколошкој и нада се да ће овај случај деловати превентивно и едукативно.

Републички омбудсман истиче кључну улогу медија, који су и у овом случају алармирали јавност и надлежне државне органе.

Заштитник грађана затражио је од Министарства здравља да здравствени инспектори провере да ли поједини лекари Опште болнице у Јагодини раде и у приватној пракси, без сагласности послодавца, и предузму законом предвиђене мере.

Током контроле Заштитнику грађана указано је да су пречести кварови уређаја, због којих је уведен видео надзор, највероватније повезани са запосленима који без потребних сагласности раде и приватно, те саботирањем уређаја у државној болници пацијенте усмеравају према приватним ординацијама.

Заштитник грађана затражио је од директора болнице да разреши дужности заштитницу права пацијената у тој установи, због чињенице да ни превентивно, ни док је камера била у функцији, па ни у току контроле, није уочила да је видео надзор био несразмерна безбедносна мера којом је грубо прекршено право на приватност пацијената, већ га је оправдавала.

Заштитнике права пацијената у здравственим установама, према Закону о здравственој заштити, постављају директори тих установа, којима они за свој рад и одговарају.