a

Понеке информације прођу незапажено у јавности, а иза њих је стајао мањи или већи труд и, што је још важније, јасно опредељење наше институције о конкретној ствари.

Тако се у недељу, 4. јула ове године, у листу Курир и на блогу б92  појавио текст Милана Јовановића Strongman који је у жељи да буде, ваљда, духовит, направио једну потпуно неприхватљиву паралелу између фудбалске репрезентације Србије и деце са сметњама у развоју. Већ сутрадан, реаговале су бројне НВО, на челу са НВО  ВеликиМали,  посебно саопштење је дао и НУНС. Заменица Заштитника грађана за права детета, Тамара Лукшић – Орландић иницирала је обраћање листу Курир са предлогом да се аутор и уредништво листа извине деци и њиховим родитељима због  текста са увредљивом конотацијом. Аутор је то учинио у среду, 7.јула у новом кратком обраћању на блогу б92  и у коректном тону, између осталог, рекао:

„У тексту написаном за недељни Курир употребио сам неспретну паралелу у којој сам наша очекивања од фудбалске репрезентације упоредио са преамбициозним очекивањима родитеља деце ометене у развоју.

Реч је о великој непажњи и грешци с моје стране, па је мој лош покушај хумора оквалификован као дискриминација према деци са посебним потребама.

Ни на крај памети ми није било да је ова неуспела шала дискриминаторска, нити сам имао, нити имам намеру да било кога доведем у дискриминишући положај.

Најискреније се извињавам свима који се осећају погођени мојим текстом, сваком детету понаособ, родитељима и јавности. Извињавам се и уредништву Курира.

Милан ЈовановиЋ Стронгман“

У четвртак се на страницама Курира појавио текст под насловом  ЛОШ ПОКУШАЈ ХУМОРА и поднасловом  Извињење у којем је стајало, оно што је Заштитник грађана и предложио да је потребно да стоји:

„Поводом поменутог текста, на чију штетност су нам указали републички омбудсман и већи број грађана, редакција Курира извињава се јавности, а посебно деци са сметњама у развоју и њиховим родитељима. Ни Курир ни аутор нису желели да се огреше о достојанство деце са сметњама у развоју, који се свакодневно сусрећу са различитим облицима дискриминације и искључености из животних токова.

Свакодневна борба те деце и њихових најближих за остваривање права на развој до врхунца својих потенцијала вредна је сваког поштовања и има пуну подршку нашег листа. Редакција Курира“

Ову интервенцију наше институције усмерену према медијима, и њихову позитивну реакцију,  сматрамо добрим примером сарадње, са циљем утицаја на укупни јавни простор због значајне улоге коју медији у њему имају.