a

alt

Током дводневног радног боравка у Ужицу,  5. и 6. јула 2010. године, тим Заштитника грађана је у просторијама Народне библиотеке примао притужбе грађана на незаконит или неправилан рад органа управе на штету остваривања загарантованих права грађана. Тим је, такође, посетио Сигурну кућу за жене и децу жртве насиља и Удружење мултипле склерозе Златиборског округа са циљем упознавања са текућим активностима и главним проблемима са којима се суочавају у свом раду.

Централни догађај је био одржавање округлог стола на тему заштите права жена и особа са инвалидитетом - искуства Заштитника грађана и локалних организација, у организацији Заштитника грађана Републике Србије и  учешће локалних организација цивилног друштва,  удружења “Јефимија,“ Удружења дистрофичара Златиборског округа и Женског центра Ужице.

Округли сто је одржан с циљем указивања на значај очувања женског здравља, проблеме с којима се свакодневно суочавају особе са инвалидитетом, као и задругарства у процесу подршке економском оснаживању жена и особа са инвалидитетом.

Закључено је да се квалитет живот особа са инвалидитетом побољшава, али је неопходна техничка и свака друга подршка институција за обезбеђивање услова за рад, запошљавање и задовољавање других, свакодневних потреба.

Посебно је указано да је потребно: појачати кампању за подизање свести жена за превенцију карцинома дојке, обезбедити да тамо где здравствени центри имају мамограф да буде континуирано у функцији, обезбедити већи број стручњака/хирурга за куративу код дијагностиковања карцинома,. Посебно је указано на проблем високих цена ортопедска помагала.