a

b_300_0_16777215_00_images_stories_picture_088.jpeg

Превентивни механизам – тим Заштитника грађана за мониторинг установа у којима се налазе лица лишена слободе, обавио је 2. јула 2010. године,  редовну контролну посету Казнено - поправном заводу и Полицијској управи у Сомбору. У саставу тима су, поред заменика заштитника грађана Милоша Јанковића и запослених у институцији Заштитника грађана, били и чланови Савета Заштитника грађана за права лица лишених слободе,  доц. др Владимир Јовић, психијатар и доц. др Ђорђе Алемпијевић, специјалиста судске медицине - форензичар.

Казнено-поправни завод у Сомбору је полуотвореног типа са притворском јединицом и полуотвореним одељењем у центру Сомбора и привредном јединицом „Елан“, смештеном четири километара од центра града, у оквиру које се налази отворено одељење Завода.

Током посете обављени су разговори са управником завода, начелницима служби,  притвореним, прекршајно-кажњеним и осуђеним лицима, као и обилазак завода,

Утисак је да ограничени просторни капацитети нису у великој мери утицали на добру организацију рада служби у заводу. Већина осуђених је радно ангажована. Као део третмана организују се спортски турнири, разна  културна и уметничка такмичења.

Након посете Казнено-поправном заводу, тим Заштитника грађана обавио је и посету Полицијској управи у Сомбору ради утврђивања правилности извршавања процедуре полицијског задржавања до 48 сати, као и ефикасности и коректности рада службе за издавање биометријских докумената (личне карте, пасоши).

Mониторинг тим Заштитника грађана ће на основу прикупљених информација утврдити остале релевантне чињенице и на основу тога сачинити извештај, који ће бити основ за доношење препоруке у циљу отклањања евентуалних неправилности.