a

b_300_0_16777215_00_images_stories_img_0165.jpeg

Делегација словеначког омбудсмана, коју је предводио заменик омбудсмана Иван Шелих, завршила је дводневну посету институцији Заштитника грађана. Циљ посете је био информисање о методологији и конкрентим активностима које Заштитник грађана предузима током контролних посета затворима и полицијским станицама, а ради остваривања превентивне функције у заштити права лица лишених слободе.

Ради практичног приказа рада и поступања Заштитника грађана током мониторинг посета, извршена је посета Казнено- поправном заводу у Падинској скели.  Мониторинг тим, кога је предводио Милош Јанковић, заменик Заштитника грађана за права лица лишених слободе, у пратњи гостију из Словеније и Александре Степановић, представника Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије, обишао је смештајне капацитете установе, амбуланту и пољопривредну јединицу. Реализовани су разговори са управником завода, руководиоцима служби и осталим затеченим службеним лицима; осуђеним и прекршајно кажњенима на казну затвора, као и лицима која су поднела притужбе Заштитнику грађана. Такође, извршен је и обилазак јединице пограничне полиције за смештај странаца.

Другог дана радне посете, мониторинг  тим је у пратњи гостију из Словеније и мр Небојше Пантелића, представника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, посетио Полицијску станицу Нови Београд. Обављен је разговор са командиром Полицијске станице, сагледани су проблеми са којима се суочава полиција на плану заштите права и поступању према лицима лишеним слободе, и извршен обилазак просторија за полицијско задржавање.

Радна посета је окончана одржавањем стручног скупа, у организацији Заштитника грађана, на тему успостављања механизама за превенцију у области права лица лишених слободе. Скупу су, осим гостију из Словеније присуствовали и представници Министарства за људска и мањинска права, Министарства унутрашњих послова,  ОЕБС,  Савета Европе, Београдског центра за људска права и Савета Заштитника грађана за права лица лишених слободе.