a

b_300_0_16777215_00_images_stories_tamara_savet_001.jpeg

Закон о правима детета, чија је припрема у току, биће први закон који је предложила институција Заштитника грађана Републике Србије, и уједно први који ће објединити све законске регулативе и норме везане за ову област – истакао је републички омбудсман Саша Јанковић отварајући данашњи консултативни састанак посвећен изради Закона о правима детета.

Његова заменица за права детета, Тамара Лукшић Орландић је рекла да је главни циљ консултација да се кроз расправу идентификују правне празнине и неконзистентности у постојећем правном систему у области права детета, као и да се размотре циљеви и садржај будућег Закона. Тај акт би требало да буде предложен Скупштини Србије до лета 2011. године.

Јудита Рајхенберг, директорка Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији рекла је да Устав Србије садржи одредбе о дечјим правима и да Србија има напредан Закон о породици, али да је Комитет за права детета УН препоручио и доношење кровног закона.

На састанку су учествовали представници релевантних министарстава и других државних органа, представници судства, чланови Владиног Савета за права детета, представници међународних организација, домаћи и међународни стручњаци и представници невладиног сектора, а организовао га је Заштитник грађана у сарадњи са Уницеф-ом.