a

b_300_0_16777215_00_images_stories_fotka1.jpeg

Данас се  у Народној скупштини заменица Заштитника грађана Републике Србије за родну равноправност и права особа са инвалидитетом др Зорица Мршевић састала са члановима Комисије за остваривање равноправности полова Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, који су дошли у посету скупштинском Одбору за равноправност полова ради успостављања сарадње.

Осим кратког представљања Комисије и институције републичког омбудсмана, разговарало се о достигнућима у остваривању људских права у области родне равноправности, посебно у повећању броја посланица у скупштинама и власти на државном и општинском нивоу. Гости из БиХ и др Мршевић су се сложили да отворена листа кандидата партија за посланике не доприноси повећању броја посланица. Др Мршевић је истакла да су на страначким листама у Србији жене заступљене са 30 одсто, али је проблем што странке после нису у обавези да испоштују тај број код додела посланичких мандата. Тако да је реална заступљеност жена у скупштинама на свим нивоима отприлике 20 одсто, док се у БиХ, по речима председника Комисије Винка Зорића, може уочити поражавајућа чињеница о тенденцији смањења броја жена у скупштинама. Зато задатак треба да буде повећање броја жена у парламенту, као и побољшање квалитета њиховог учешћа у власти.

Мирјана Малић, чланица Комисије је нагласила да је у БиХ незапосленост 47 одсто, а од тог броја више од половине чине жене, као и да су жене највеће жртве економске кризе и сиромаштва, као што је то случај и у Србији.

У разговору су обе стране истакле потребу за интензивирањем регионалне сарадње у области родне равноправности, а као један вид те сарадње може бити издавање заједничког билтена.