a

b_300_0_16777215_00_images_stories_img_0046_s.jpeg

Службене просторије Заштитника грађана у улици Милутина Миланковића 106 на Новом Београду обијене су ноћас и из њих су изнети компјутери и друга вреднија опрема, саопштио је заштитник грађана Саша Јанковић.

Просторије Заштитника грађана (омбудсмана) у улици Милутина Миланковића, које су привремено седиште овог државног органа, налазе се у приземљу стамбене зграде, изнад гаража станара. Омбудсман Саша Јанковић је небројено пута службено и јавно указивао да тај простор није погодан за рад државног органа јер не омогућава ни елементарну безбедност грађана који долазе да подносе пртужбу и запослених, нити је је приличан за рад државног органа Уставом установљеног да штити права грађана.

Иако Одлука о раду Стручне службе, на коју је сагласност дала Народна скупштина и објављена у Службеном гласнику, предвиђа да институција Заштитника грађана има полицијско обезбеђење, МУП није обезбеђивао седиште овог државног органа јер "за то није било услова", а за приватно обезбеђење није било новца у бужету. Влада је прошле године донела Уредбу о пословима безбедносне заштите за поједине државне органе, у коју није уврстила Заштитника грађана. Омбудсман је одмах по доношењу уредбе тражио да се она допуни, али о исходу никада није обавештен, осим што га је МУП обавестио да је о тај захтев упутио на "даљу надлежност" Савету за националну безбедност.

После више инцидената у улици Милутина Миланковића, Заштитник грађана је пре више од годину дана донео одлуку да се притужбе грађана примају у Палати Србија, али је највећи део запослених у Стручној служби Заштитника морао да остане у старим канцеларијама. У децембру прошле године ту их је посетио председник Републике Борис Тадић и изразио неверицу због локације на којој се, као државна служба, налазе.

Заштитник грађана је имао привремено седиште на Новом Београду иако је Влада Републике Србије према Закону имала дужност да обезбеди простор за рад Заштитника грађана још пре више од две године.

Заштитник грађана је, према одлуци Владе из 2007. године требало да се пресели у зграду Врховног суда Србије у Ресавској улици када су послови тог суда почетком године пренети у Врховни касациони суд у Немањиној улици, али се у зграду у Ресавској улици, иако је решење за ту адресу имао Заштитник грађана, уселио Високи савет судства. Влада је почетком априла донела незаконит закључак којим је од Заштитника грађана одузет простор у Ресавској улици који му је претходно био додељен на трајно коришћење, и дат му на привремено коришћење простор у Делиградској улици, који би требао да дели са Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Заштитник грађана Саша Јанковић је председника Владине комисије за пословни простор и зграде, министра Горана Богдановића писмено обавестио да не прихвата нови закључак Владе као непотпун и донет од неовлашћеног предлагача. Закључак, као неадекватан, није прихватио ни Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

База података о притужбама грађана није се налазила у улици Милутина Миланковића,  наглашено је у саопштењу Заштитника грађана.