a

8. mart 026.jpg

Заменица Заштитника грађана Републике Србије за родну равноправност и права особа са инвалидитетом др Зорица Мршевић присуствовала је јуче обележавању 8. марта, ProМеђународног дана жена у Београду, које су организовале Жене у црном (ЖУЦ).

После традиционалног женског уличног марша и перформанса под називом „Шта је за нас 8. март“у центру града, уследила је панел-дискусија у Центру за културну деконтаминацију.

Активисткиње за женска људска права дале су извештај о радним правима жена путем видео интервјуа и усменим сведочењем неких жена. У наставку се разговарало о положају жена, првенствено у области рада (радна права жена, утицај економске кризе на положај жена, безбедност жена...).

У дискусији је заменица републичког омбудсмана указала на чињеницу да расте број социјално угрожених категорија жена. Највећу дискриминацију доживљавају жене које припадају некој мањинској националној заједници, или које живе са инвалидитетом, затим старије, самохране мајке, или ако живе на селу. Како је нагласила др Мршевић, економска криза погађа цело наше друштво, али највеће последице има на жене,

поготово жене из поменутих категорија. Посебан проблем представља дискриминација жена при запошљавању, који се огледа и у податку да је стопа незапослености жена у Србији прошле године била 24 одсто, а стопа незапослености мушкараца 16 одсто.