a

Заштитник грађана Зоран Пашалић честитао је грађанима Србије предстојеће новогодишње празнике уз жеље за добро здравље и напредак и као приоритете у даљем раду најавио већи ангажман институције коју представља на заштити и поштовању људских права свих грађана, као и контролу законитости и правилности рада надлежних институција.

„Поштовани грађани Србије, желим вам много здравља, радости и успеха у новој 2021. години. Приоритет Заштитника грађана биће и даље потпуна заштита и поштовање људских права свих грађана, као и детаљан надзор над радом свих надлежних државних институција. Врата институције су вам увек отворена“, навео је Пашалић.

Пашалић је подсетио да је институција Заштитника грађана у 2020. години, коју је у потпуности обележила пандемија вируса Ковид-19, задобила највеће поверење грађана Републике Србије, што су потврдила и два одвојена истраживања организација цивилног друштва и Тима Уједињених нација за људска права.

„Један од изазова који нас очекује у наредној години јесте доношење новог закона о Заштитнику грађана, чији нацрт су израдили стручњаци наше институције. Овим нацртом Заштитнику грађана, као независној државној институцији, требало би да буду дата већа овлашћења како би се грађанима омогућило да што ефикасније остваре своја права“, рекао је Пашалић.