a

Приликом доношења одлука на националном нивоу неопходно је у тај процес укључити и децу како би се чуло њихово мишљење о питањима која се тичу њихових права, оцењено је на дводневној годишњој конференцији Европске мреже омбудсмана за децу (ЕНОК), којој је присуствовала и заменица Заштитника грађана за права детета Јелена Стојановић.

b_300_0_16777215_00_images_20201017_ENOC.jpegСтојановић је на онлајн конференцији нагласила значај информисаности деце и младих о свим питањима која се тичу остваривања права и заштите најбољег интереса детета, као и повећање броја прилика да се њихово мишљење чује при доношењу одлука које их се тичу.

Различити утицаји на права детета, пре свих актуелне пандемије, били су једна од тема онлајн конференције, која је одржана 16. и 17. новембра 2020. године на којој су учествовали представници више од 30 држава Европе.

Учесници конференције ЕНОК су разматрали утицај одлука које се на националном нивоу доносе у области права детета, права детета у контексту тренутне епидемије, права LGBTIQ+ деце, као и примену Конвенције Уједињених нација о правима детета, и то како пре доношења одлука тако и евалуација учинка.

Чланови ENYA (Европска мрежа младих саветника) су представили су своје препоруке за боље остваривање права детета у актуелним условима, док су чланови ЕНОК-а посебно су нагласили значај партиципације и укључености све деце у доношење одлука, као и значај њихове партиципације у таквим процесима.

Учесници конференције су се сагласили да је неопходно подићи свест деце, као и одраслих, о правима деце кроз различите активности.

Изјава ЕНОK-а о процени утицаја на дечја права (ЦРИА) једногласно је усвојена на годишњој генералној скупштини ове организације која је у онлајн формату одржана 17. и 18. новембра 2020. године.