a

Заштитник грађана је, после сазнања из медија да представници једне организације уз употребу палица, паса и уз претње пресрећу мигранте у Београду и позивају на ширење ксенофобије, расне и верске дискриминације, затражио од Министарства унутрашњих послова детаљне информације о активностима које је предузело тим поводом.

Заштитник грађана је из медија упознат да чланови покрета „Левијатан“ патролирају по центру Београда са палицама и псима, да пресрећу мигранте уз претње забраном кретања по граду, а затим снимке наведених активности објављују на друштвеним мрежама. Медији су објавили и да је организација „Народне патроле“ 25. октобра 2020. године организовала акцију, како су је назвали, „чишћења“ парка код Економског факултета у коме се налазе мигранти.

Заштитник грађана тражи од МУП-а Србије да у року од 15 дана достави детаљне информације о активностима које је предузело и које планира да предузме поводом деловања поменутих организација а у циљу превенције криминала и унапређења безбедности у заједници.

С тим у вези, потребно је да МУП достави информације на који је начин у конкретном случају примењен полицијско обавештајни модел, које су мере и радње предузете поводом сазнања да наведене организације уз употребу палица, паса и уз претње пресрећу мигранте по Београду и позивају на ширење ксенофобије, расне и верске дискриминације.

Заштитник грађана тражи од МУП-а да достави и које су мере превенције спроведене, којом динамиком је поступано у периоду од добијања информације да се наведени догађаји одвијају на улицама Београда, да ли је успостављена сарадња са другим државним органима, а посебно информације о поступању полицијских службеника поводом наведених догађаја.