a

b_300_0_16777215_00_images_2020_Nagrade_za_pristupanost.jpegНовим Законом о Заштитнику грађана, који су израдили стручњаци ове институције и који би ускоро требало да се нађе у скупштинској процедури, предвидели смо да Заштитник грађана обавља послове Националног независног механизма за праћење спровођења Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, изјавио је Заштитник грађана Зоран Пашалић.

У уводном обраћању током доделе награда градовима, општинама и градским општинама које су највише допринеле развоју свих облика приступачности у 2019. години, Пашалић је истакао да се особе са инвалидитетом свакодневно суочавају са препрекама при кретању, коришћењу јавног превоза, као и остваривању права на информисање и комуникацију.

Пашалић је нагласио да је у свом раду приметио да су неретко неприступачне управо установе и институције којима грађани треба да приступе како би остварили своја елементарна права, као што су центри за социјални рад, домови здравља, филијале и испоставе РФ ПИО, општинске/градске управе и додао да на то стално указује надлежним органима.

Заштитник грађана награду за допринос развоју свих облика приступачности организује већ четврту годину у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Сталном конференцијом градова и општина.

b_300_0_16777215_00_images_2020_Nagrade_za_pristupanost_1.jpegНаграду за развој приступачности у 2019. години добила је Градска општина Врачар из Београда као и градске управе Ниша и Свилајнца, похвале за развој приступачности Кикинда, Жабари и Бела Паланка, а захвалнице Сремска Митровица, Лесковац, Сомбор и Врњачка Бања.

Пашалић је напоменуо да посебно забрињава тренд да се нови објекти граде а стари реконструишу без адекватне примене свих стандарда приступачности, јер се тим чином крше основни принципи Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, као и одредбе Закона о планирању и изградњи и других прописа којима је успостављена је обавеза поштовања стандарда приступачности.

Пројектовање објеката и услуга, водећи рачуна о стандардима приступачности, чини те објекте и услуге безбеднијим и удобнијим за коришћење, не само за особе са инвалидитетом него и за све грађане и грађанке ове државе. Друштво којем стремимо је оно у коме ће свакој особи бити омогућено да самостално живи и учествује у свим аспектима живота равноправно са другима, a приступачност је предуслов за пуно учешће у друштву свих особа, рекао је Пашалић.

Представница Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије Драгана Јовановић Аријас истакла је да Србија има добру законску регулативу за обезбеђење приступачности али да примена у пракси треба да буде боља и напоменула да овакви пројекти развоја приступачности могу да буду добар пример за национални ниво.

Представник Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић изјавио је је потребно да се више локалних самоуправа укључи о овакве пројекте јер представљају примере како се праве искораци у побољшању положаја особа са инвалидитетом.

Церемонију доделе признања можете погледати на линку:   https://www.youtube.com/watch?v=YBI5Lz38d50