a

b_300_0_16777215_00_images_20201002Aerodrom2.jpegТим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), посетио је данас Аеродром Никола Тесла и Станицу граничне полиције Београд, ради праћења поступања према странцима којима је одбијен улазак у земљу, као и поступања према препорукама које је НПМ раније упућивао. У тиму, који је предводила заменица заштитника грађана др Наташа Тањевић, су били представници институције Заштитника грађана и удружења А11. Разговор са странцима је обављен уз помоћ преводиоца, кога је обезбедио УНХЦР.

b_300_0_16777215_00_images_20201002Aerodrom1.jpegТоком посете од полицијских службеника су прибављени подаци о поступању према странцима, извршен је увид у релевантну документацију, а тим је обишао и просторију у коју се смештају странци, као и одељак намењен за жене и децу. Такође, од службеника Аеродрома су добијене информације о напретку у погледу обезбеђивања одговарајућих услова за боравак странаца.

Професионално поступање службеника Станице граничне полиције и Аеродрома Никола Тесла током посете представља пример добре праксе у поступању, у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа управе са Заштитником грађана.