a

b_300_0_16777215_00_images_20201002PUSjenica1.jpegТим Заштитника грађана у обављању послова Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ), посетио је 29. и 30. септембра 2020. године Полицијску станицу и Центар за азил у Сјеници. У тиму је поред запосленог из Заштитника грађана био и представник Центра за интеграцију младих.

Током ненајављене ноћне посете Полицијској станици Сјеница праћено је поступање полиције према задржаним лицима. Чланови тима су обишли просторију за задржавање, прикупили податке од полицијских службеника и остварили увид у документацију о задржавању.

b_300_0_16777215_00_images_20201002CASjenica.jpegНаредног дана, у Центру за азил у Сјеници, тим је од представника Комесаријата за избеглице и миграције, Центра за социјални рад, медицинског особља и организација које реализују активности за мигранте прикупио податке о поступању према мигрантима, прегледао документацију о ванредним догађајима и разговарао са мигрантима. С обзиром да су већина миграната у Центру малолетници без пратње, посебна пажња била је усмерена управо тој старосној групи, а разговори су обављени уз помоћ преводиоца кога је обезбедио УНХЦР.

Поступање службеника у Полицијској станици и Центру за азил у Сјеници било је професионално, у складу са законом предвиђеном обавезом сарадње органа управе са Заштитником грађана и НПМ.