a

b_300_0_16777215_00_images_SE_18062020.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са заменицом шефа Канцеларије Савета Европе (СЕ) у Београду Нађом Ћук, њеном сарадницом Мајом Стојановић и представницима УНС-а, Владимиром Радомировићем и НУНС-а, Радетом Ђурићем и Тамаром Филиповић. Tема састанка je била Споразум о успостављању Платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре и остале медијске актере, који је недавно потписан између Заштитника грађана и медијских удружења, асоцијација и синдиката.

Јединствена евиденција и прецизније дефинисање појмова, који се односе на нападе и притиске на новинаре у значајној мери доприносе успостављању ефикаснијег механизма заштите безбедности новинара. Сматрам да ће тачно евидентирање сваког појединачног случаја угрожавања безбедности и облика притиска на новинаре и медијске раднике, утицати на делотворније поступање надлежних државних органа у таквим ситуацијама, изјавио је Пашалић и додао да ће Заштитник грађана, након добијених података о свим врстама напада иницирати нова законска решења која ће их препознати и санкционисати.

Општи приступ Савета Европе заштити слободе изражавања почиње и своди се на безбедност новинара, што је један од кључних изазова медијског окружења, истакла је Нађа Ћук и, како је додала, повод за оснивање Платформе за заштиту новинарства и безбедност новинара СЕ. Она је упознала учеснике састанка са препорукама о заштити новинарства и безбедности новинара и других медијских актера, које између осталог садрже и смернице за подизање нивоа свести о овом проблему, а Маја Стојановић са активностима Канцеларије СЕ у области слободе изражавања и безбедности новинара.