a

alt

Број притужби које грађани упућују омбудсманима тражећи заштиту својих права значајно се у последњем периоду повећао, посебно у областима поштовања загарантованих права радника и социјалних и економских права, констатовано је на редовном састанку републичког, покрајинског, градских и општинских заштитника грађана који је одржан у Београду.

Заштитници грађана су уочили и да поједини органи власти формално прихватају, али половично спроводе препоруке за отклањање утврђених пропуста. Они су оценили да се мора инсистирати на утврђивању конкретне одговорности за случајеве несарадње са надлежним омбудсманом поводом кршења права грађана и случајеве опструкције у вршењу контролне функције заштитника грађана.

Контрола остваривања права на здравствену заштиту биће у наредном периоду приоритетна заједничка активност мреже заштитника грађана у Србији. По овлашћењу републичког омбудсмана биће спроведене контролне посете здравственим установама широм земље, по методологији која ће бити усаглашена и са удружењима грађана за заштиту права пацијената и ресорним органима управе. Посебна пажња биће посвећена пропратним ефектима мера за спречавање и сузбијање епидемије грипа и контроли њиховог правилног и законитог спровођења.

Састанку код републичког заштитника грађана Саше Јанковића присуствовали су покрајински омбудсман проф. др Дејан Јанча, грађански бранилац за град Београд Душанка Гаћеша, заштитници грађана Шапца Милош Мијаиловић, Суботице Златко Маросиук, Смедеревске Паланке Србољуб Илић, Бечеја Чаба Дели, Зрењанина Владимир Арсић, Бачке Тополе Миладин Нешић, Краљева Милан Туфегџић, Гроцке Миленко Јахура, Врачара Зорица Рунић, као и заменици заштитника грађана Раковице Дејан Марковић, Слободан Миладиновић и Данијела Вукославовић, Крагујевца Игњатовић Михаило и Весна Стојадиновић и Ниша, сарадница Маја Михаиловић.

Однос омбудсмана на различитим нивоима није хијерархијски, већ се заснива на принципима независности и сарадње.