a

Заштитник грађана покренуо је данас поступак контроле законитости и правилности рада Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања поводом информације да се од новембра 2018. године, запосленима у предузећу „Космос“ доо, који су у највећем броју особе са инвалидитетом, не исплаћују зараде.

Предузеће „Космос“, које запошљава 39 особа, од чега 27 особа са инвалидитетом, је привредни субјект за запошљавање и професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом. Ово предузеће налази се у процесу реализације Унапред припремљеног плана реорганизације, након чијег доношења је обустављен претходно покренути стечајни поступак, а Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је овом предузећу у два наврата преносило средства за субвенције зарада за запослене особе са инвалидитетом.

Имајући у виду да је реч о привредном субјекту који активно запошљава и које је активно у пословању (није у стечају), те да су из буџета преношена средства овом предузећу за субвенције зарада за запослене особе са инвалидитетом, а да према информацијама којима располаже Заштитник грађана зараде запосленима нису исплаћене од 2018. године па на даље, Заштитник грађана затражио је од Министарства информације о свим чињеницама и околностима овог случаја.

Министарство је у обавези да Заштитнику грађана достави све информације у року од 15 дана