a

b_300_0_16777215_00_images_20191213_manjine1.jpegУ просторијама Националног савета мађарске националне мањине у Суботици јуче је одржан четврти квартални састанак националних мањина са заштитником грађана Зораном Пашалићем. Састанку, на коме се говорило о положају националних мањина и проблемима са којима се оне суочавају, присуствовали су представници 15 од 23 савета националних заједница.

Припадници националних мањина указују да у пракси најчешће наилазе на проблем у остваривању право на употребу матерњег језика и писма, што потврђује и садржина притужби упућених Заштитнику грађана. Од 1600 притужби, које су припадници националних мањина у претходном периоду упутили омбудсману, већина се односила на право на службену употребу језика, упис у матичне књиге и културу.

b_300_0_16777215_00_images_20191213_manjine2.jpegНајвише је било жалби на употребу језика националних мањина, на томе смо дуго радили и успели смо да те неправилности исправимо. На овим састанцима ми правимо план како ћемо радити у будућем периоду, до сада смо имали четири састанка, у Београду, Босилеграду, Новом Пазару и сада у Суботици, истакао је Пашалић. Циљ ових сусрета је брзо решавање проблема које истичу национални савети. Задовољан сам што су током ове године упућене 24 препоруке, што је значајно више него пре. Главни циљеви у години пред нама су одговори на постављена питања, као и Акциони план и наш допринос ка његовом остваривању. Припадници националних мањина не само протеклих година, него кроз историју, допринели су афирмацији Србије у културном, економском, политичком и другом смислу, поручио је Пашалић.

Представници Министарства државне управе и локалне самоуправе подсетили да је недавно у Бујановцу представљен каталог имена на албанском језику, који омогућава тачан упис у јавне регистре, а то је пут и за остале мањине. 

Протеклих годину дана радили смо на приближавању грађана правима која су им Уставом и законима омогућена без обзира на етничко порекло. Очекујемо да оно што није урађено у 2019. години буде препознато као потреба и могућност да органи власти на сва три нивоа остваре у корист наших грађана, рекао је државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Иван Бошњак. Како је истакао, пред нама је изборни период, као и преузимање координација националних савета од Мађарског националног савета. Бошњак очекује да ће неки од 23 национална савета у 2020. години то радити успешно, као што су успешно радили представници мађарске националне мањине.

b_300_0_16777215_00_images_20191213_manjine3.jpegДомаћин састанка у Суботици био је Мађарски национални савет, што је била прилика да мањине изнесу своја питања и проблеме.

Значајно је што можемо заједно да седнемо за сто и да се договоримо. Прошле године је донет закон о изменама и допунама Закона о националним саветима и најзначајнија је употреба службеног језика и писма, као и питање образовања, истакао је домаћин скупа, председник Мађарског националног савета Јене Хајнал.