a

b_300_0_16777215_00_images_11122019_skupstina.jpegУ ситуацији када предлажем кандидате, заменике заштитника грађана, институција Заштитника грађана се налази пред важним променама, међу којима је усвајање новог закона о Заштитнику грађана најважнија. Иако су у тексту закона инкорпорирани предлози Венецијске комисије, он није сачињен због чланова Венецијанске комисије, већ због грађана Србије, због ефикасније заштите њихових права. То је био мој покретач и једини циљ, изјавио је данас у Дому Народне скупштине заштитник грађана Зоран Пашалић.

Међународни сусрети омбудсмана су од изузетног значаја за све нас, јер оно што званичници једне земље не говоре другима током својих сусрета, омбудсмани чине, јер имају исте проблеме. Омбудсман није нека посебна институција, то је саветник парламента. Ми смо ту да кажемо шта мучи и погађа овај народ, где смо погрешили и у ком правцу треба ићи. Моји будући заменици ће много радити, они ће својим знањем ојачати институцију. Мени не требају писци памфлета и нећемо се бавити аферама и празним причама. Доласком заменика наш рад ће у будућем периоду бити интезивнији, у циљу зашитите и унапређења права наших грађана, поручио је Пашалић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић говорио je на данашњој седници Народне скупштине на којој је обављен јединствен претрес Предлога одлуке о избору заменика Заштитника грађана. Пашалић je Народној скупштини Републике Србије предложио да за заменике заштитника грађана буду изабрани дипломирана правница Јелена Стојановић, дипломирана правница др Наташа Тањевић и дипломирани правник Слободан Томић.