a


b_300_0_16777215_00_images_stories_debata_o_govoru_mrznje.jpeg

Негативни догађаји у Србији у последње време директна су последица говора мржње који је више од деценије присутан, оправдаван и преношен путем медија, оцењено је на данашњем скупу у београдском Медија центру у организацији Иницијативе младих за људска права.

Учествујући у дебати „Говор мржње и креирање атмосфере насиља“ заштитник грађана Саша Јанковић је нагласио да се у Србији деценијама гајио и оправдавао говор мржње, тако да треба исто толико времена да се сузбију његове последице. „Насиље је веома чест резултат говора мржње, и ако чекамо да настане насиље, онда смо у велоком заостатку“, рекао је републички омбудсман и додао да држава не сме  да чека одлуке суда, већ мора да радити превентивно у искорењивању говора мржње.

На скупу је такође истакнуто да је усвајањем Закона о забрани дискриминације начињен велики корак ка законском регулисању ове области, али одредбе у закону су недоречене у смислу начина деловања суда у случају подношења тужби због говора мржње. Овај недостатак умногоме отежава процесуирање починиоце ових кривичних дела.