a

b_300_0_16777215_00_images_sajam_medija.jpegЕгзистенцијална сигурност новинара предуслов је за медијске слободе, оценио је данас на Сајму медија заштитник грађана Зоран Пашалић. Он је на трибини "Како до одговорних медија и новинара којима верујемо" коју је организовао Синдикат новинара Србије истакао да би адекватне плате и уговори о раду позитивно утицали на слободу и професионалност медија.

Уговори који не подразумевају искључиво кратке рокове, већ запошљавање за стално, утицали би на ослобађање од сваке врсте притиска, истакао је Пашалић и додао да сваки притисак и дискредитација новинара треба да се јавно изнесу и изложе суду јавности.

Омбудсман је поручио да је суштина информације да буде правовремена и тачна, као и да новинар не може да има афинитет према појави, догађају или особи о којој извештава, да не сме да буде ни анимозитета, али ни равнодушности. Пашалић је најавио медијску платформу која ће бити реализована у сарадњи са медијским удружењима и асоцијацијама. На платформи ће бити забележен сваки вид притиска на новинаре и представљаће снажан вид заштите новинара.

Државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић указао је на постојање лажних вести "на унутрашњем и спољашњем плану". Против тога се треба борити, сматра Гајовић и додаје да су лажне вести те које нарушавају кредибилитет новинарства.

Директор новинске агенције Бета Радомир Диклић констатовао је да се медији данас баве објашњавањем "тога шта неко треба да мисли", а не информисањем, што је по његовом мишљењу потцењивачки, 

Он је оценио да се у новинарству не треба приклањати ниједној политичкој опцији, ни власти, јер, како је рекао, поставља се питање шта када та власт оде. Када си свој и објективан, онда си од тога заштићен, закључио је Диклић.