a

b_300_0_16777215_00_images_fondacija_curuvija_.jpegНовинари у Србији не виде Сталну радну групу за безбедност новинара као некога ко треба да им помогне, због чега велики број напада и притисака на њих остаје непријављен, показало је данас истраживање Фондације „Славко Ћурувија“ под називом „Критичне тачке у систему заштите новинара“, које је представљено на скупу у присуству заштитника грађана Зорана Пашалића и представника медија.

Програмски координатор фондације Раде Ђурић је рекао да је састав сталне радне групе, која је основана 2016. године, у основи такав да не може тренутно да се мења и указао на огроман проблем и изостанак судских органа у његовом раду.

b_300_0_16777215_00_images_fondacija_curuvija_1.jpegНовинари осећају огроман страх и неповерење према самим институцијама. Не гледају институције као на пријатеља, оценио је Ђурић. Указао је на значај контакт тачака које су производ споразума између Републичког јавног тужиоца, Министарства унутрашњих послова и новинарских удружења, везан за безбедност и заштиту новинара.

Контакт тачке су постале кључна места, чији је основни задатак хитна и брза реакција, а са друге стране су и нека врста комбинације праћења случајева који су везани за нападе на новинаре, истакао je он.

На скупу су говорили и судија кривичног одељења Вишег суда у Београду Александар Трешњев, адвокат Вељко Милић, заменик тужиоца у Другом основном тужилаштву у Београду Предраг Миловановић и председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић.