a

Заштитник грађана Зоран Пашалић састао се данас са представницима медијских удружења и асоцијација Србије, како би заједнички прецизирали све детаље око предлога Споразума о сарадњи у области успостављања Платформе ради заштите и унапређења безбедности новинара у Србији. Састанак је иницирала Коалиција новинских и медијских удружења због одређених недоречености у тексту предлога Споразума, по којем ће се покренути прва онлајн платформа у Србији за евидентирање сваког појединачног случаја угрожавања безбедности и притисака на новинаре и медијске раднике.

Представници коалиција су на данашњем састанку предложили да у изради онлајн платформе учествују релевантна струковна удружења, која имају „име, чланство и рад иза себе“. Предложено је такође да се искористи постојећа база евидентираних случајева напада и притисака на новинаре и медијске раднике НУНС-а, УНС-а и Сталне радне групе за безбедност новинара. То би била прилика да се ове базе уједине, како би се добила што тачнија евиденција новинара и медијских радника који су угрожени, речено је на састанку. У циљу што ефикаснијег рада онлајн платформе - како су објаснили представници коалиције -, најпре треба дефинисати појам притисак и шта се све под тим појмом може сматрати притиском. Због тога се и свака пријава мора детаљно проверити како би се избегле сва могуће злоупотребе. Наредни састанак биће одржан крајем овог месеца.

Заштитник грађана Зоран Пашалић доставио је крајем јула медијским удружењима и асоцијацијама предлог Споразума о сарадњи у области успостављања Платформе ради заштите и унапређења безбедности новинара између Заштитника грађана и Партнера, који је сачињен после низа састанака са новинарима из целе Србије.