a

b_300_0_16777215_00_images_jablanka_cacak.jpegУ склопу обележавања Међународног дана демократије, НГО Репер је у новопазарском Културном центру организовала трибину o значају заштите људских и мањинским права у локалним срединама, на којој је једна од уводничарки била Јабланка Табаш, в.д. помоћника генералног секретара стручне службе Заштитника грађана.

Табаш је упознала учеснике трибине са надлежностима и овлашћењима Заштитника грађана, методом рада и поступцима контроле законитости и правилности органа јавне власти које ова независна и контролна институција спроводи. С обзиром да је посебна пажња у разговору са грађанима Новог Пазара била посвећена значају локалних омбудсмана, Табаш је говорила о њиховој улози у локалним самоуправама, те о односу и начину сарадње Заштитника грађана и локалних омбудсмана. Поздравила је одржавање трибина и разговор са грађанима о заштити људских права који поред информативног имају и едукативни карактер. Од изузетног значаја је да се грађани упознају са својим правима, као и са институцијама којима могу да се обрате уколико сматрају да су им права угрожена, нагласила је Табаш.

Поред Јабланнке Табаш, уводничарке трибине биле су др Андријана Максимовић, професорица са Државног универзитета у Новом Пазару и Хана Салихагић начелница одељења за информисање у Градској управи Нови Пазар.