a

Заштитник грађана Зоран Пашалић састао се јуче са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем са којим је разговарао о положају ЛГБТИ популације у Републици Србији и начинима за превладавање проблема са којима се та популација суочава.

Будући да се први стратешки документ Владе, који је препознао ЛГБТИ заједницу као осетљиву друштвену групу - Стратегија превенције и заштите од дискриминације, односила на период период од 2013. до 2018. године, те да је у току израда новог стратешког документа у области превенције и заштите од дискриминације, заштитник грађана и ресорни министар договрили су радни састанак који ће следеће недеље бити одржан у просторијама Заштитника грађана. На том састанку учествоваће и представник регионалне организације ЕРА и чланови ЕРА савеза из Србије, који окупља ЛГБТИ организације, а разговараће се пре свега о начину и модалитету учешћа представника ЛГБТИ популације у изради Стратегије превенције и заштите од дискриманације и пратећег акционог плана.

Подсећамо, Заштитника грађана недавно је на састанку са представницима регионалне организације ЕРА и члановима ЕРА савеза из Србије указао да је положај ЛГБТИ особа и степен остваривања њихових права неопходно побољшати усвајањем закона, који ће регулисати питања истополних партнерстава као и родног идентитета транс особа.