a

alt

Сусрет европских омбудсмана у Београду резултат је двогодишње интензивне сарадње институције Заштитника грађана са европским колегама, изјавио је заштитник грађана Саша Јанковић отварајући 12. октобра 2009. године дводневну Међународну конференцију европских омбудсмана у Палати „Србија“, којом је званично почео Twinning пројекат под називом „Подршка јачању институције Заштитника грађана“, под покровитељством Европске уније, а чији су непосредни носиоци институције омбудсмана Грчке и Холандије.

У оквиру конференције одржан је округли сто под називом „Мисија и визија“, на којем су представници институције омбудсмана Грчке, Холандије, Аустрије, Словеније и Каталоније, као и домаћина – српског омбудсмана, предочили своја виђења рада омбудсмана као независне институције која врши контролу рада јавне управе и заштиту права грађана.

Конференција је затим реализована у оквиру радионица, у којима су домаћи и страни експерти разменили досадашња искустава и изазове са којима се сусрећу, који ће бити драгоцен извор података за јачање капацитета Заштитника грађана.

Конференцији су присуствовали омбудсман Грчке, г. Јоргос Каминис и омбудсман Холандије, г. Алекс Бренинкнеијер са сарадницима, као и заменик омбудсмана Словеније, г. Јернеј Ровшек и заменица омбудсмана Каталоније г-ђа Лаура Дијаз, односно председавајућа Одбора омбудсмана Аустрије, г-ђа Терезија Стоишић. На конференцији су учествовали представници делегације Европске комисије у Србији на челу са Амбасадором Венсаном Дежером, представници ОЕБС-а и домаћих институција.

alt