a

b_300_0_16777215_00_images_20190715_Kanjiza.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас са мештанима Кањиже и примао њихове притужбе на рад јавне управе током његове посете том месту у оквиру кампање „Дан Заштитника грађана“. Зоран Пашалић се у Кањижи састао и са председником Скупштине општине Милошем Кравићем као и са представницима јавних установа и предузећа, како би се непосредно упознао са поштовањем права грађана у тој општини. Пашалић је нагласио да је циљ те кампање да се грађанима који не живе у Београду, а желе да контактирају директно са заштитником грађана, то и омогући.

„Желим да кроз разговор сазнамо шта су проблеми грађана и обавестимо их шта ми као институција можемо да урадимо. Значајно нам је да се упознамо са специфичним проблемима средине у коју долазимо, а тих проблема у Кањижи је мало“, рекао је Пашалић и додао да као и у другим деловима Србије, грађани се и у овој општини највише жале на непоштовање права у имовинско-правним односима.

b_300_0_16777215_00_images_20190715_Kanjiza4.jpegМилош Кравић је захвалио заштитнику грађана за ту посету и казао да ће разговори о проблемима грађана допринети да се ти проблеме реше.

„Кањижа је општина која има веома мало притужби у оквиру институције заштитника грађана, за десет година било је 11 притужби, а то је понос свих структура власти и доказ да грађани имају поверење у рад институција“, рекао је Кравић.

b_300_0_16777215_00_images_20190715_Kanjiza3.jpegНа састанку са представницима јавних установа и предузећа Пашалић је подсетио да Заштитник грађана не изриче санкцију нити може да казни државне органе који не поступају по његовим препорукама. Омбудсмани делују јачином свог ауторитета који се дуго стиче. Такође је додао да су у току измене и допуне Закона о Заштитнику грађана којима ће институција добити више ингеренција у циљу решавања проблема грађана и у оним областима у којима до сада није имао надлежност.

Кањижа је седма општина коју је током кампање „Дан Заштитника грађана“ посетио Пашалић, а до краја кампање коју организује институција Заштитника грађана посетиће укупно 13 градова и општина на територији Србије. Посета Кањижи реализована је у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији.