a

b_300_0_16777215_00_images_cacak_1.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић посетио је данас у оквиру кампање „Дан Заштитника грађана“ Чачак и разговарао са мештанима овог града, градоначелником Милуном Тодоровићем, представницима локалне самоуправе, невладиног сектора и медија. Циљ посете Чачку био је сагледавање проблема грађана на терену и информисање грађана и државних органа о начину рада Заштитника грађана у циљу заштите њихових права. 

b_300_0_16777215_00_images_cacak_3.jpegВећина грађана са којима сам данас разговарао указали су на повреду права у области имовинско – правних проблема и нелегалне градње, изјавио је Пашалић на конференцији за медије. Посебан проблем је загађење река Западна Морава и Лукњачa, рекао је Пашалић и додао да ће проверити поступање државних органа којима су се грађани обраћали.

Подсетио је да су у току измене и допуне Закона о Заштитнику грађана којима ће институција добити више ингеренција у циљу решавање проблема грађана и у оним областима у којима до сада није имао надлежност. Подсетио је и да Заштитник грађана не изриче санкцију нити може да казни државним органима који не поступају по његовим препорукама. Омбудсмани делују јачином свог ауторитета који се дуго стиче, нагласио је Пашалић.b_300_0_16777215_00_images_cacak_4.jpeg

Он је данас разговарао и са представницима јавних установа, предузећа и цивилног друштва. Они су посебно истакли еколошке проблеме, неприступачност јавним установама, као и комликовану процедуру за унос непокретности у катастар у граду. Заштитник грађана је рекао да ће се обратити надлежнима и тражити да се укључе у решавање проблема загађења река у Чачку, да ће покренути иницијативу код Геодетског завода да се упрости процедура уписа непокретности у катастар. Он је додао да се ће након евиденције приступачности јавним установама, у Чачку, коју ће урадити стручна служба Заштитника грађана, обратити локалној самоуправи са предлогом за унапређење ове, изузетно важне области заштите права особа са инвалидитетом.

b_300_0_16777215_00_images_cacak_5.jpegУ разговору са руководством Градске библиотеке "Владисалав Петковић Дис" договорен је наставак активности, могућност директног разговора грађана са представницима стручне службе Заштитника грађана путем скајпа из просторија библиотеке.

Посета Чачку реализована је у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији.