a

b_300_0_16777215_00_images_borka.jpegДраматуршкиња и директорка Центра за културну деконтаминацију Борка Павићевић је рођена 1947. у Котору, дипломирала је драматургију 1971. на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду, где је и магистрирала 1976. године.

У Атељеу 212, у драматуршком одељењу, радила је 10 година, у БИТЕФ-у 20 година, а била је и драматуршкиња у другим позориштима у Београду, као и у Зеници, Сплиту, Скопљу, Љубљани и Суботици.

Оснивачица је театра Нова осећајност у старој београдској Пивари, учесница покрета КПГТ (Казалиште, позориште, гледалиште, театар). Павићевић је била уметничка директорка Београдског драмског позоришта, учесница Цивилног покрета отпора и чланица Београдског круга, удружења слободних интелектуалаца, од његовог оснивања.

Била је оснивачица и директорка Центра за културну деконтаминацију у Београду од 1994. године. Писала је колумне у часопису Сусрет, затим недељнику Време, од његовог оснивања, и у дневном листу Данас. Објавила је три збирке есеја.

Од 1991. године учествовала је у многобројним антиратним акцијама у Београду и другим југословенским градовима, у сарадњи са југословенским организацијама које су се залагале за демократизацију и развој цивилног друштва у Србији и региону.

Добитница је награде Хирошима фондације за мир и културу 2004; награде „Рутс“ Европске културне фондације за 2009. годину, награде „Освајање слободе“ коју додељује фонд ”Маја Маршићевић Тасић” 2005. године, и носилац је Ордена легије части Републике Француске 2002. године.

Борка Павићевић је била истакнута боркиња за људска права, која је оставила неизбрисив траг у борби за поштовање људских и мањинскх права.