a

alt

Заштитник грађана је наставио са праћењем остваривања права националних мањина у локалним заједницама у Србији. Тим поводом заменик Заштитника грађана др Горан Башић од 9 - 12. септембра посетио је општине Бор и Кучево где је обавио разговоре са челницима ових локалних самоуправа, начелницима општинских служби и полицијских управа и представницима јавних предузећа, у циљу утврђивања нивоа остваривања права припадника националних мањина на службену употребу језика.

У разговору са представницима Националног савета влашке националне мањине заменик Заштитника и његови сарадници обавештени су о проблемима са којима се суочава ова мањинска самоуправа и грађани влашке националности у вези са остваривањем права на културну аутономију. Разговори су вођени и са представницима ромске националне мањине, невладиним организацијама и предложеним члановима општинског Савета за међунационалне односе.

Сличну посету Заштитник грађана ће обавити од 15 - 18. септембра у општинама Нови Пазар, Пријепоље и Прибој, а током јесени планирани су разговори у још двадесет мултиетничких локалних самоуправа.