a

b_300_0_16777215_00_images_gradjani-ruma.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да је највећи проблем грађана Руме пораст насиља у породици, а да су други проблеми са којима се сусрећу становници тог места социјалне природе.

Пашалић је обишао Руму и разговарао са грађанима који су имали прилику да му укажу на проблеме са којима се свакодневно суочавају, а након тога одржао састанке са представницима општине, локалне самоуправе и директорима јавних предузећа.

b_300_0_16777215_00_images_mediji-ruma.jpegПроблем насиља у породици је проблем на нивоу целе републике, не само наше већ и других држава. Постоји начин да се ови проблеми реше и ми смо дали сугестије локалној самоуправи како би могла да их решава ефикасније, рекао је Пашалић.

Он је новинарима у Руми рекао да једном месечно прима грађане у својој канцеларији у Београду и да је до сада разговарао са око 1.000 људи.

b_300_0_16777215_00_images_opstina-ruma.jpegМноги грађани Србије нису у могућности да дођу у нашу канцеларију у Београд из финансијских разлога и услед недостатка времена, тако да смо увели праксу да обилазимо градове Србије и разговарамо са грађанима, казао је Пашалић.

Како је нагласио, грађани Србије нису довољно информисани о својим правима и изразио очекивање да ће се ситуација поправити када у октобру 2019. године почне примена усвојеног Закона о бесплатној правној помоћи.

Пашалић је у разговору са директорима јавних установа у Руми нагласио да се грађани институцији Заштитника грађана најчешће обрате тек онда када прођу рокови за жалбе, што је последица њиховог недовољног информисања о људским правима и на који начин могу да их остваре.

b_300_0_16777215_00_images_biblioteka-ruma-1.jpegОн је додао да је проблем грађана "ћутање администрације" и оценио да до тога долази јер су на тим местима, између осталог, запослени некомпетентни људи у шта се и сам више пута уверио.

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић рекао је да је насиље у породици "појава која узима све више маха и постаје значајан друштвени проблем".

"Добили смо значајне смернице како то можемо да предупредимо и како можемо да интервенишемо, тако да ћемо то у нашем деловању искористити", рекао је Ковачевић.

Заштитник грађана до сада је обишао Лозницу, Параћин и Руму, од планирани 13 градова, и најавио да ће тај пројекат следеће године бити проширен, те да ће посетити још више градова.

Посета Руми реализована је у оквиру пројекта Повећање доступности Заштитника грађана грађанима који живе у унутрашњости Србије. Пројекат спроводи Заштитник грађана Републике Србије уз финансијску подршку амбасаде Републике Бугарске у Србији