a

b_300_0_16777215_00_images_goca-sabac-.jpegОдсуство жена у одлучивању у локалним срединама изразито је видљиво. У 143 локалне самоуправе, жене су председнице у свега 20 општина, док су на нивоу месних заједница још невидљивије, јер су председнице у мање од пет одсто случајева. Резултати истраживања указују и на потпуно одсуство жена са инвалидитетом и Ромкиња у процесу одлучивања, изјавила је данас заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић у Центру за стручно усавршавање у Шапцу приликом представљања Посебног извештаја Заштитника грађана о заступљености жена на местима одлучивања и позицији и активностима локалних механизама за родну равноправност у јединицима локалне самоуправе у Србији са препорукама.

Кључни налази истраживања, нагласила је Стевановић, показују да у јединицама локалне самоуправе степен заступљености жена пада како позиција у доношењу одлука расте. Забрињава чињеница да се квоте које прописују да у органима буде најмање 30 одсто жена примењују само тамо где је то законска обавеза, док на другим местима то није случај, рекла је Стевановић.

Представљању Посебног извештаја Заштитника грађана присуствовали су поред градова Шабац и Сремска Митровица и представници општина Љубовија, Крупањ, Шид, Владимирци, Љиг и Инђија.