a

b_300_0_16777215_00_images_novi-sad-matica-albanaca.jpegЗаменик заштитника грађана за права националних мањина Роберт Сепи разговарао је данас у Новом Саду са председником Матице Албанаца Србије Демом Беришом поводом недавног физичког напада на двојицу младића албанске националности у овом граду. Изразивши жаљење због немилог инцидента, Сепи је рекао да је свака врста насиља и агресије погубна, а последице несагледиве уколико се они догоде у међунационалној средини. Осуђујемо насиље над двојицом младића и поздрављамо брзу реакцију надлежних у привођењу четворице осумњичених за ово дело, нагласио је Сепи и додао да ће институција Заштитника грађана наставити да прати остваривање права припадника националних мањина у свим сегментима живота и на територији целе Србије.

Ради се о изолованом инциденту хулигана, изјавио је Бериша, који није унапред припремљен и не треба га предимензионирати. Напад на младиће догодио се у близини Футошке пијаце у Новом Саду и претходили су му сукоби обесних младића на улици. Оно што забрињава је да нанете физичке повреде могу оставити дуготрајне последице по здравље младића. Како је навео, један од младића је теже повређен и налази се и даље у болници, док је други прошао са лакшим повредама и већ првог дана је отпуштен из болнице.

Саговорници су се сложили да је неопходно радити на стварању уређене заједнице и слободног окружења у којима има места за све грађане различитих националности. Право на школовање, запошљавање, становање, миран и безбедан живот не могу бити предмет полемике, закључили су Бериша и Сепи.