a

Под слоганом „Моје је право да живим срећно и здраво – за одрастање без насиља“ у Београду је, у Републичком заводу за социјалну заштиту, отворена Дечја недеља, која траје до седмог октобра. На отварању дечје недеље учествовала је и заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић.

b_300_0_16777215_00_images_20181001.jpegОве године очекује се почетак примене нове националне стратегије која се бави превенцијом и зашитом деце од насиља, а томе је посвећена и овогодишња Дечја недеља - скретању пажње на механизме превенције и заштите од насиља и покретању конкретних активности које ће укључивати и децу.

„Заштитник грађана велику пажњу у свом раду посвећује деци, а нарочито превенцији и заштити од насиља. Са становишта оних који директно, на терену, комуницирају са децом, ми можемо да поручимо да је веома важно саслушати децу и препознати оно што деца говоре, јер веома често они насиље другачије доживљавају од одраслих. Неретко се догађа и да деца указују на насиље, али одрасли то не препознају и отуд апел свим професионалцима да се посвете комуникацији са децом и да не дозволе да им промакне оно што би она желела да кажу,“ истакла је Стевановић на отварању Дечје недеље.

Манифестацији отварања Дечје недеље присуствовали су и представници надлежних министарстава, Народне скупштине, УНИЦЕФ-а и цивилног друштва.