a

b_300_0_16777215_00_images_unicef-2609.jpegЗаштитник грађана Зоран Пашалић састао се данас са директорком УНИЦЕФ-а у Републици Србији Reђином Де Доминићис (Regina De Dominicis) са којом је разговарао о досадашњој успепшној и могућностима унапређења будуће сарадње Заштитника грађана и УНИЦЕФ-а у области заштите права детета.

Не постоје прецизни подаци о свим облицима насиља које деца у Србији данас трпе, с обзиром на то да не постоји јединствен систем евидентирања и праћења ове појаве, рекао је Пашалић. Међутим, резултати бројних истраживања указују на тренд повећаног насиља над децом, посебно вршњачког. Случајеви насиља су бруталнији и оно што посебно забињава је да у њима учествују све млађа деца. Заштитник грађана ће у наредном периоду посветити посебну пажњу испитивању насиља међу децом на друштвеним мрежама, као и чињеници што велики број њих не зна како да се заштити од садржаја који вреба у виртуелном свету.

Директорка канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији показала је посебно интересовање за остале надлежности и овлашћења Заштитника грађана и очекивања да ће две институције унапредити будућу сарадњу пре свега у области заштите права детета.