a

Заштитник грађана Републике Србије Зоран Пашалић контактирао је данас црногорског колегу омбудсмана Шућка Баковића са молбом да провери и утврди третман који добија држављанка Републике Србије Сара Видак у затвору у Спужу.

Двадесетогодишња студенткиња из Београда Сара Видак је већ девет дана у притвору, а ухапшена је после оптужби да је физички напала судију у Прекршајном суду у Котору. Тада јој је одређен притвор од 30 дана због напада на службено лице током вршења службене дужности.

Зоран Пашалић је добио уверење од заштитника људских права и слобода Шућка Баковића да ће контролном посетом затвору утврдити да ли се поштују законом загарантована права притворенице, односно испитаће третман, услове смештаја, здравствену заштиту и све што је важно за положај лица лишених слободе, и о својим налазима известити српског колегу у најкраћем могућем року. У случају кршења људских права, омбудсмани ће предложити мере за уклањање тих неправилности, а уколико буде било потребно, Пашалић ће и лично посетити притвореницу.

О случају Саре Видак заштитник грађана разговарао је и са председником Вишег суда за прекршаје Црне Горе Миливојем Рашовићем, од кога очекује детаљнији извештај.

Заштитник грађана Зоран Пашалић разговарао је данас и са мајком ухапшене Београђанке, Оливером Видак. Она је заштитнику грађана рекла да се чула телефоном са својом ћерком, и према њеним сазнањима Сарино стање је добро, особље притвора је коректно и труде се да јој олакшају боравак у притвору. Сара се једино жалила на храну и да је дневно предвиђено само два сата шетње.