a

b_300_0_16777215_00_images_20180608_GocaseminarMreza.jpegЗаменица заштитника грађана за права детета Гордана Стевановић и помоћница генералног секретара Наташа Јовић учествују 7. и 8. јуна на семинару Европске мреже омбудсмана за децу у Даблину (Ирска) о менталном здрављу деце и партиципацији детета. Семинар је посвећен темама од кључног значаја за разумевање менталног здравља деце, као сто су развој детета, добробит детета, ментално здравље у школи, ментално здравље деце у осетљивом положају.

Мр Пол Гилиган, дечји психолог и руководилац службе за заштиту менталног здравља у Даблину, говорио је о фазама интелектуалног, емоционалног и социјалног развоја детета, кључним факторима који доприносе правилном развоју, раширеном неразумевању индивидуалних карактеристика и узрока различитог понашања деце посебно у школским окружењима и значају партиципације деце у стварима које их се тичу. Један од кључних начина на који се унапређује ментално здравље детета је обезбеђивање активне и сврсисходне партиципације, рекао је Гилиган. У том смислу од изузетног су значаја начин на који се са децом комуницира и вештине родитеља и других одраслих особа да препознају стања и потребе деце и адолесцената.

На семинару су представљени примери добре праксе партиципације деце у раду омбудсмана и примери иновативних пракси на превенцији и унапређењу менталног здравља деце.